Trafik kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası, en az bir motorlu aracın katıldığı bir kazada ölüm, yaralanma gibi bedensel zararlar ile üçüncü kişilere ait ev, araba, arazi gibi malvarlıklarında meydana gelen zararlarının giderilmesi amacıyla zarara uğrayan kişiler tarafından trafik kazasında sorumluluğu bulunanlara karşı açılan bir tazminat davası türüdür. Trafik kazası tazminatı, uyugulamada hem bedensel hem de malvarlığı zararlarını ifade etmek üzere kullanılmaktadır.
Trafik kazası nedeniyle tazminat davasının hukuki dayanağı, trafik kazasının bir haksız fiil (BK md.49) sorumluluğu doğurmasıdır. Trafik kazasının hukuki nitelik açısından haksız fiil olmasının; zamanaşımı, mahkemenin yetkisi, tazminatın miktarı gibi pek çok konuda bazı neticeleri vardır. Makalemizde trafik kazaları nedeniyle tazminat davaları tüm yönleriyle incelenmiştir.
TRAFİK KAZA TAZMİNATI NE KADAR,NEYE GÖRE BELİRLENİR
Yapılan trafik kazasının durumu son derece belirleyici bir etkendir. Yaralanmalı trafik kazalarında maddi – manevi tazminatlar farklılık gösterdiği gibi ölüm – vefat olan trafik kazalarında bu tazminatlar farklılık göstermektedir.
Oluşan kazanın küçük veya büyük ölçekte maddi – manevi zararını kapsayan ve kazaya karışan sürücünün trafik sigortasından karşılanan tazminatlara trafik kaza tazminatı denilmektedir. Günümüzde trafik kazaları maalesef son derece manevi – maddi hasarlar vermektedir. Bu durumun sonucunda ise tazminat hakları doğmaktadır.
TRAFİK KAZA TAZMİNATINDA ZAMANAŞIMI SÜRESİ NE KADAR
Trafik kazasında zarar görmüş kişilerin, kazadan sonra tazminat haklarını sigorta şirketlerinden talep edebilmeleri için belirli süreler vardır. Tazminat talebinizi zaman aşımına uğratmamak için bazı detaylara dikkat etmelisiniz.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda yer alan 109. maddesince içerisinde motorlu araç kazalarında ortaya çıkan maddi zararların giderilmesine ilişkin durumlar net bir şekilde belirlenmiştir. Zarar görenin, zararı ve tazminat yükümlüsünün bu durumu öğrendiği günden itibaren 2 yıl boyunca bir süreç başlatılır. Kaza gününden başlayan bu süreç, 10 yıl içerisinde zaman aşımına uğramaktadır.
Bu maddenin 2. fıkrasında, davanın ceza gerektiren bir eylem olduğu tespit edildiği zaman ceza kanunu çerçevesinde daha uzun bir zaman aşımı süreci planlansa bile maddi tazminat istemleri de geçerlidir.
MİA HUKUK BÜROSU olarak bu zorlu süreçte sizlere yardımcı olmak asli görevimizdir..